Hoe kies ik de juiste professionele fotograaf?

Het stilstaan bij een keuze word vaak een beetje onderschat. Er is dan ook best veel keuze. Welke fotograaf het best bij jou past is vrij simpel om te bepalen door de onderstaande 5 stappen.

Hoe kies ik de juiste proffesionele fotograaf?

  1. De stijl – Allereerst ga je af op wat je écht mooi vind. De stijl van de fotograaf is duidelijk te zien op de website. Mijn stijl is dromerig en licht. Ik houd van een beetje accessoires en een magic touch, maar ik houd ook graag balans. Ik wil niet dat de setting de aandacht teveel afleid van de mensen in de foto.
  2. De locatie – Wil je een studio shoot, Lifestyle shoot aan huis of een shoot op een mooie locatie? Ik heb zelf geen studio en een studio huren brengt extra kosten met zich mee. Mijn mobiele studio gebruik ik alleen in uitzonderlijke gevallen en als ik extra plaats heb in mijn agenda, omdat het opzetten extra tijd kost. Ook is mijn passie voor Lifestyle en Locatie shoots veel groter en kan ik daar meer creativiteit in kwijt. Lifestyle en locatie shoots zijn voor klanten zelf ook vaak veel leuker en relaxter en dat zie je terug in de foto’s.
  3. Ervaring – Is de fotograaf gespecialiseerd in kinderfotografie? Zonder ervaring is het heel moeilijk om kindjes mooi vast te leggen. Ze zijn niet zoals volwassenen dat ze perfect aanwijzingen opvolgen. Kinderen vragen om een hele andere aanpak, je moet vaak voorzichtiger te werk gaan, en het zoveel mogelijk laten lijken alsof zij zelf ook iets te kiezen hebben. Over de jaren dat ik fotografeer heb ik al heel veel ervaring opgedaan, en zo is de kans dat je een prachtig resultaat geleverd krijgt dus gegarandeerd.
  4. Nabewerking – Niet alle fotografen, zeker niet de goedkopere, doen veel aandacht besteden aan het nabewerking van foto’s. Ze bieden vaak veel foto’s aan voor een klein bedrag en leveren deze foto’s supersnel. Dit is alleen mogelijk als je de foto’s niet bewerk of door een automatisch proces haal. Er zijn bewerkingsprogramma’s die een soort filter over je foto plaatsen, net zoals bij instagram bijvoorbeeld. Deze manier van bewerken gaat snel, maar je moet daarvoor wel inleveren op de kwaliteit van de foto’s. In plaats van de foto’s te perfectioneren voeg je er alleen maar iets aan toe. Ik doe alleen maar aan proffesionele nabewerking. Ik bewerk iedere foto handmatig en tot in detail. Daarvoor heb ik veel trainingen, cursussen en opleidingen moeten volgen, maar daardoor kan ik wel foto’s leveren van de allerhoogste kwaliteit.
  5. De tarieven – Het laatste waar me uiteraard bij stil moet staan is je budget natuurlijk. Als je enkele fotografen als potentiële keuze op je lijstje hebt staan kies je vervolgens degene die het best bij jouw budget past.

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen van het belang van een goede fotograaf. In sommige gevallen zoals bij een zwangerschap of Newborn shoot is dit heel erg van belang. Dit zijn momenten die zo uniek zijn, en je kunt achteraf de tijd niet terug draaien. Je wilt voorkomen dat je later wenste dat je toch maar een andere fotograaf had gekozen. Toch hoor ik dit vaak en dat heeft me geïnspireerd om je op weg te helpen de juiste keuze te maken. Vaak begrijpen mensen niet zo goed waarop de prijzen zijn gebaseerd en dat is toch belangrijk om te weten bij het maken van jou keuze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.